Terug naar overzicht

Octopus New Release 90.43

Laten we het nieuwe jaar beginnen met enkele nieuwe functionaliteiten in Octopus. Beschikbaar vanaf 6 september 2022.

Waarom een New Release?

Octopus is een Belgisch bedrijf en kan zich snel aanpassen aan de markt, dus aan jouw behoeftes. Met twee nieuwe updates per jaar zetten we een aantal nieuwigheden online waardoor jullie nog efficiënter met Octopus kunnen werken. Om de nieuwe functies te gebruiken hoef je niets te ondernemen en kan je meteen in dezelfde versie verder werken. De update is automatisch.

Wat is er nieuw?

1. Autofiscaliteit: de emissievrije wagen

De komst van de elektrische wagens doet heel wat vragen rijzen rond fiscale aftrekbaarheid. Het huidige aftrekpercentage voor elektrische wagens is momenteel 100%. Wil je graag de autofiscaliteit automatisch laten berekenen in Octopus? Dan kan je via 'Beheer, Fiscale aftrek' een nieuwe wagen toevoegen. Je hebt momenteel de optie “emissievrij” die standaard op 100% staat. Je kan het percentage hier indien gewenst meteen aanpassen. Lees meer over 'Beheer, Fiscale aftrek'.

2. Octopus Academy: online leerplatform

Het online leerplatform voor ondernemers.

Hoe zit die autofiscaliteit weer in elkaar? Hoe van een offerte een factuur maken? Hoe ga ik te werk als ik gespreide kosten wil boeken? Deze vragen en meer worden beantwoord in Octopus Academy, hét online leerplatform voor ondernemers. Boekhouders ook welkom uiteraard. Van basiskennis boekhouden tot tips en tricks ivm de software, wij leren je hoe je jouw boekhouding beheert, jouw cijfers interpreteert en jouw bedrijf een boost geeft!

Let's gooo

3. Facturatie: artikels met meer dan 255 tekens

Voortaan kan je artikels opmaken die meer dan 255 karakters bevatten. Hierdoor kan je extra tekst op jouw factuur opnemen. Bijvoorbeeld de verplichte vermelding btw 6% op facturen. Sinds 1/01/2022 is het attest van 6% bij verbouwingswerken afgeschaft en moet er in de plaats een vermelding komen op de factuur. Lees er meer over in onze handleiding of bekijk het filmpje uit Octopus Academy.

4. Klantenportaal: toegang via RealTime App

Maak je gebruik van de RealTime App en van het klantenportaal? Goed nieuws: je hebt nu rechtstreeks toegang tot het klantenportaal via de app. Meer info over de RealTime App kan je hier vinden.

5. BTW-listing: doorklikken tot op relatiefiche

In lijsten doorklikken tot op relatieniveau? Het lijkt een evidentie in Octopus. Toch was dit nog niet het geval bij de lijst 'btw-listing'. Dat hebben we nu op jullie vraag in orde gebracht: klik op de naam of het btw-nummer en de relatiefiche wordt geopend.

6. Afpunten: per relatie kleine bedragen wegboeken

Je kent de knop "Kleine bedragen wegboeken"? (nee? > lees hier meer). Vanaf nu kan je deze knop gebruiken voor 1 enkele relatie, terwijl hij daarvoor op alle kleine bedragen van toepassing was.

7. Aan-en verkoop: nieuwe betalingswijzen

Zowel in het aankoop- als verkoopdagboek is er een uitbreiding qua betalingswijzen: vanaf nu is het mogelijk om bij het maken van een verkoopboeking één van volgende betalingswijzen te selecteren:

 • Overschrijving
 • Kas
 • Domiciliëring
 • Online [NIEUW]
 • Privé [NIEUW]
 • Rekening courant [NIEUW]
 • Debetkaart [NIEUW]
 • VISA [NIEUW]
 • Ter goedkeuring [NIEUW]
 • Geblokkeerd [NIEUW]
 • Andere [NIEUW]

Per leverancier kan je een standaard betalingswijze instellen. Uiteraard aanpasbaar. Lees meer.

8. Sneltoetsen: uitsplitsing BTW

Wil je graag de uitsplitsing van btw zien? Je kan klikken op het vergrootglas. Of je kan gebruik maken van deze nieuwe sneltoets: F11

Ontdek alle keyboard shortcuts

Moet ik iets doen om de nieuwigheden te zien?

Neen hoor, er dienen geen nieuwe installaties te gebeuren, je logt gewoon in op dezelfde manier als anders en zal meteen alle nieuwigheden kunnen ontdekken!

Terug naar overzicht