Terug naar overzicht

Denk aan de eindejaarsboekingen

Checklist eindejaar

Bij sommigen stopt het jaar op 31 december, bij anderen op 31 maart, 30 juni of 30 september...

Voor de continuïteit van een aantal zaken is het slim om deze checklist even te overlopen en onmiddellijk het boekjaar over te boeken. Zo zorg je voor een vlotte overgang naar het nieuwe jaar.

Een nieuw boekjaar aanmaken (voor CODA)

Voor de continuïteit van de CODA-import is het belangrijk om vóór 31/12/22 het nieuwe boekjaar 2023 aan te maken (via beheer/boekjaren) én onmiddellijk het boekjaar over te boeken. Doe je deze overboeking later dan kan dit (via boekjaar/overboeken boekjaar). Indien je met het CODA-mandaat werkt zal er immers op 01/01/23 een automatische import van CODA gebeuren. Als er dan geen nieuw boekjaar beschikbaar is met het juiste beginsaldo op de 5-rekening bank dan zal het inlezen niet kunnen uitgevoerd worden. Werk jij nog niet met het gratis CODA-mandaat van Octopus? Bekijk dan even de webinar How to - CODA voor extra info. De aanvraag voor een CODA-mandaat gebeurt in Octopus (via bestellen/automatisch inlezen financiële verrichtingen) waarbij de activatie voor KBC online wordt bevestigd en voor ING digitaal ondertekend. Voor de andere banken zal de klant ons steeds de ondertekende documenten moeten bezorgen.

Opmerking
: Het rapport dat je dagelijks in je mailbox ontvangt na import CODA zal binnenkort aangepast worden. Vertrouwde woorden zullen anders benoemd zijn, kan belangrijk zijn als je automatische regels gebruikt.

Een nieuw boekjaar maken (voor kasdagboek)

Ook voor het kasdagboek is het van belang om het nieuwe boekjaar aan te maken voor de boekingen van 01/01/23. Er zal immers een melding komen als je een boeking doet op 31/12/22 en het nieuwe boekjaar nog niet aangemaakt is.

Vreemde valuta meenemen

Werk jij met banken in vreemde valuta? Deze worden bij het overboeken boekjaar niet automatisch overgeboekt. Het banksaldo zal eerst moeten geboekt worden op 588888. Je kan dan eventueel een wisselkoersaanpassing doen (via boekhouding/diverse boekingen/wisselkoersaanpassing financiële rekening).
Bij de eerste boeking in het nieuwe boekjaar kan je in het financieel dagboek opnieuw de tegenboeking doen op de rekening 588888.

Eventueel per maand boeken ipv per kwartaal?

Het is ook het moment om even na te denken of de boekhoudperiodes per maand, kwartaal of jaar worden bijgehouden. Een aanrader is om deze per maand te zetten (via beheer/boekjaren). Dit heeft immers te maken met de rapportageperiode van de cijfers ongeacht welk type aangever je bent voor de btw. Op deze manier kan je in elke rapportage een maand kiezen, omzet visualiseren per maand, de kosten automatisch spreiden per maand, afschrijvingen automatisch boeken per maand enz.

Vinkjes aan- en afzetten

Ook belangrijk voor eenmanszaken is de opsplitsing van de kosten voor het beroepsgedeelte en privégedeelte. De kosten en btw kunnen automatisch beperkt worden indien je de vinkjes aanzet bij fiscaal beroeps (via beheer/boekjaren) én je het percentage beroepsgedeelte eenmanszaken correct invult (via beheer/rekeningen).

Het berekenen van de afschrijvingen pro rata temporis gebeurt ook automatisch door het vinkje aan te kruisen bij het boekjaar (via beheer/boekjaren)

Terug naar overzicht